Sanat tarihi boyunca belli üslupları temsil eden, topluma dair farklı düşünce ve bu düşüncelere sahip çıkan farklı sanat akımları ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılın başlarında yalnızca bir sanat eseri yaratmakla kalmayıp aynı zamanda sanatçının bir fikri, görüntüyü veya nesneyi temsilini tasvir eden sanat yaklaşımlarının temelleri atılmaya başlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrası sanatın dinamiği değerlendirildiğinde sanatta kullanılan malzemelerin rollerinin değiştiği, metinsel içeriklerin izleyici ve sanatçı ile çeşitlenip yenilendiği gözlemlenmiştir. Güncel sanatın bu örnekleri yeni sanat malzemelerinin izleyicinin yerleşik algısını yıkması olarak anlamlandırma süreçlerinin önemli birer analizi olmuştur.
Araştırmada ele alınan eserler, 20. yüzyılın ortalarından günümüze kadar olan dönemi kapsayan ve giysiyi bir sanat malzemesi olarak kullanmayı tercih eden beş sanatçının, çeşitli tekniklerde farklı ifade biçimleri kullanılarak ürettikleri yerleştirmelerden oluşmaktadır.
Araştırmanın amacı, bir malzeme olarak giysinin belirlenen eserler sınırında, sanatsal açıdan ve dönemin sanatı disiplininde inceleyerek bir güncel sanat eseri analizi yapmaktır. Araştırma tarama yönteminde modellenmiştir. Araştırmada, akademisyen/sanatçı Döne Arısoy’un da gerçekleştirmiş olduğu çalışması, güncel sanatta giysi uygulamaları, sanatçıların ve tasarımcıların performans sanatları ve görsel sanatlar arasında köprü kurduğu yaratıcı bir alan olmuştur. Bu tür uygulamalar, giysi tasarımı, yerleştirme sanatı ve diğer sanat formlarının birleşimini içermektedir. Uygulanabilirliği açısından güncel sanatta giysi genellikle toplumsal, politik, kültürel ve teknolojik konuları ele almakta ve günümüzün karmaşık ve hızlı değişen dünyasını yansıtmaya çalışmaktadır.
Throughout the history of art, various art movements that represented certain styles, proposed and embraced different social ideas have emerged. In the early 20th century, the foundations of artistic approaches not only created works of art but also depicted the artist's representation of an idea, image, or object. The analysis of the post-second world war dynamics of art would reveal that the roles of the materials employed in artworks changed, the textual content diversified and renewed with the contribution of both the audience and the artist. These contemporary art examples became significant analyzes of the meaning-development processes since new art materials destroyed established perceptions of the audience.
The works discussed in the present study included installations produced since the mid-20th century by five artists who utilized clothing as art materials, and various expression forms and techniques.
The present study aimed to analyze contemporary artwork based on clothing as an art material from an artistic perspective and the discipline of art of the period. The study was designed with the survey method. The works of academician/artist Döne Arısoy and clothing applications in contemporary art became a creative field, where artists and designers built bridges between performing and visual arts. These applications entailed a combination of clothing design, installations, and other art forms. Clothing in contemporary art generally addressed social, political, cultural, and technological issues, and attempted to reflect the complex and rapidly changing world.