Günümüzde yapay zekânın ne ya da kim olduğuna ilişkin en güçlü ve yaygın arayışlarımıza kılavuz olan mecra, kuşkusuz Google’dır. Burası, yapay zekâya ilişkin kolektif bir seçki ve çeşitlilik de sunar. Google’a ‘yapay zekâ’ yazarak başlatacağımız bir arama sürecinin sonunda algoritmik olarak karşımıza getirilen görseller, zihinlerimizde onun nasıl bir şey olabileceğine ilişkin bir ‘beden’ algısı imal ederler. Bu somatik algı, yapay zekâyı bir sosyal kimlik olarak anlamlandırma ve konumlandırma çabalarımızı yönlendirecektir. Dolayısıyla yapay zekânın bir bedeni olmamasına karşın, onu bir beden ve görünüm çerçevesinde kimliklendireceğiz ve bu kimlik, tüm topluluk duyularımızda biriken duyguları göğüsleyen bir mekanik uzaklık ile bizi andıran organik bir yakınlık ekseninde çelişkiler ve tutarlılıklar üretecektir. Böylece karşımızda bir kimliğin stereotipi konumlanacaktır.
Bu araştırmada, birbirini tamamlayacak iki model üzerinden açımlayıcı sıralı karma desenin uygulanması amaçlanmaktadır. Buna göre, ilk adımda “yapay zekâ” anahtar kelimesi ile yapılan aramanın sonucundaki Google görsellerinden ilk 300 tanesi içerik analiziyle bir stereotip kimlik profilini betimlemek üzere çözümlenecektir. İkinci aşamada ise bu profile uygun yaygın stereotipin/prototipin görsellemesi ChatGPT 4o sürümündeki yapay zekânın yardımıyla tamamlanacak ve son safhada bu prototip görselin göstergebilimsel çözümlemesi gerçekleşecektir. Böylece bir sosyal kimliğin ve bu kimliğin göstergebilimsel anlamlarının hangi kültürel uzlaşmalara ve çatışmalara aracılık ettiği anlaşılacak ve bir yabancının, ‘biz’ tarafından isnat edilmiş kimlik suretinin, diğer yabancı suretleriyle ilişkisi kurulacaktır.
Today, Google is undoubtedly the medium that guides us in our essential search for what or who artificial intelligence is. It also offers a collective selection and diversity regarding artificial intelligence. At the end of a search process that we initiate by typing 'artificial intelligence' into Google, the images that are algorithmically brought to us produce a 'body' perception of what it might be like. These perceptions of somatization will guide our efforts to understand and position AI as a social identity. Thus, although AI does not have a body, we will identify it within the framework of a body and appearance, and this identity will produce contradictions and consistencies on the axis of a mechanical distance, which absorbs the emotions accumulated in all our collective senses, and an organic closeness that resembles us. Thus, a stereotype of an identity will be positioned before us.
This research aims to apply the exploratory sequential mixed design through two complementary models. Accordingly, in the first step, the first 300 of the existing Google images will be adapted to a stereotype identity profile through content analysis. In the second step, the visualization of a typical stereotype/prototype suitable for this profile will be completed with the help of artificial intelligence in the ChatGPT 4o version. In the last step, the semiotic analysis of this prototype image will be realized. In this way, the cultural compromises and conflicts mediated by a social identity and its semiotic meanings will be understood, and the relation of a foreigner's identity image attributed by 'us' to other foreigner images will be established.