Çeşitli doğal, ekonomik, sosyal veya siyasal faktörlerin kaçınılmaz sonucu olan göç, günümüzde küresel bir sorun haline gelmiştir. Çoğu zaman irade dışı, zorunlu sebeplerden dolayı yapılan ve ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel alanda birçok etkisi bulunan göç; bireysel ve toplumsal sorunları da beraberinde getirmektedir.
Yaşadığı dönemin tanığı olan sanatçı, göç olaylarına duyarsız kalmamıştır. Özellikle çağdaş sanatın disiplinler arası yeni ifade imkânları geliştirmesi, sanat eserlerinde sebepleri ve sonuçları bakımından çoklu bir yapı gösteren göç olgusunu, kapsayıcı bir şekilde değerlendirilmesini sağlamıştır. Göç olgusuyla ilişkili aidiyet, kimlik, mekân, mekânsızlık, ötekileşme gibi kavramlar sanatçıların sanat uğraşlarına konu olmuştur. Bu sanatçılardan biri de toplumdaki yerleşik değerleri ve normları sorgulayan bir performans sanatçısı olan Şükran Moral’dır.
Bu araştırmada, göç durumunu bizzat yaşayan Şükran Moral’ın Despair/Çaresizlik (Gurbet Kuşları) çalışması incelenmiş, Göç’ün Şükran Moral tarafından nasıl yorumlandığı ve eserine nasıl yansıdığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Bu amaçla öncelikle sanatçı ve yapıtları hakkında literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra Despair/Çaresizlik (Gurbet Kuşları) isimli eserini analiz etmek üzere sanatçı ile görüşme soruları eşliğinde görüşme yapılmış, eserin arkasında yatan metaforlar çözümlenmeye çalışılmıştır.
Migration, which is the inevitable result of various natural, economic, social or political factors, has become a global problem today. Migration, which is mostly done out of will, due to compulsory reasons and has many effects in the economic, social, political and cultural fields; brings with it individual and societal problems.
The artist, who was a witness of the period in which he lived, did not remain indifferent to immigration events. In particular, the development of new interdisciplinary expression possibilities of contemporary art has provided an inclusive evaluation of the phenomenon of migration, which shows a multiple structure in terms of causes and results in works of art. Concepts such as belonging, identity, space, non-locality and othering related to the phenomenon of migration have been the subject of artists' artistic pursuits. One of these artists is Şükran Moral, a performance artist who questions the established values and norms in society.
In this research, Şükran Moral's Despair (Birds of Expatriate) work, who experienced the migration situation himself, was examined, and it was tried to reveal how Migration was interpreted by Şükran Moral and how it was reflected in her work.
For this purpose, first of all, a literature review was made about the artist and his works. Afterwards, an interview was held with the artist in order to analyze his work called Despair (Birds of Expatriate), accompanied by interview questions, and the metaphors behind the work were tried to be resolved.